NL

Werken als kraamverzorgende en ook nog eens zelfs zwanger

Wat bijzonder… Onze collega Wendy werkt inmiddels vijf jaar als kraamverzorgende, maar een paar maanden geleden werd ze verrast met groot babynieuws; ze is zelf in verwachting! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog met haar ervaringen als zwangere kraamverzorgende. In deze blog stelt ze zich voor, vertelt ze hoe ze erachter kwam dat ze zwanger was en hoe de weken erna verliepen.

Even voorstellen

Om te beginnen zal ik mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Wendy, 29 jaar en in september ben ik een jaar getrouwd met mijn man Thijs. Thijs is bijna 34 jaar en heeft een skeletafwijking. Daardoor is hij een stuk kleiner dan ik. Bovendien heeft hij een hartritmestoornis. Verder functioneert hij gelukkig als ieder ander! Dit onderwerp zal vaker in mijn blogs langskomen. Zelf ben ik inmiddels alweer vijf jaar werkzaam als kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg binnen het team Limburg. Mochten jullie denken dat ik in mijn blogs alleen over mijn werk zal gaan schrijven, dan hebben jullie het mis ;-). Ik ben namelijk zelf ook zwanger!

Vijf dagen overtijd

Op dit moment ben ik alweer 14 weken zwanger. In augustus 2016 (twee maanden voor ons huwelijk) ben ik gestopt met de pil. Mijn wens was altijd om voor mijn dertigste een kindje te krijgen. Met oog op het feit dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om meteen zwanger te worden leek het ons een mooi moment om te stoppen met de pil. Samen met mijn man had ik afgesproken dat we nog niet ‘actief’ met het zwanger worden bezig gaan. Maar op 27 april was daar het moment. Ik was 5 dagen overtijd. Gek, want ik ben nooit overtijd…

Mijn man zei: “Je werkt in de kraamzorg. Je weet toch wel wat je moet doen?’’ Dat zou ik wel moeten weten, maar nu ik zelf zwanger ben wist ik het even niet meer...“ Kraamverzorgende Wendy

Toch ging ik gewoon aan het werk. Ik kon het niet laten om op de weg naar huis toch langs de supermarkt te gaan om een zwangerschapstest te halen. Eenmaal thuisgekomen ging ik gelijk naar het toilet. Ik hoefde niet eens twee minuten te wachten; gelijk waren er twee streepjes te zien. Na de beschrijving nog eens gecheckt te hebben, wist ik het dan toch echt zeker: de test was positief! En mijn man wist nog niets… Maar niet voor lang. Aarzelend liep ik naar de woonkamer waar mijn man op de bank zat. Ik was sprakeloos, maar gaf hem de test in handen. “Wat is dat?’’ zei hij. Stotterend wist ik uit te brengen dat hij vader werd. Vervolgens hebben we een minuut of vijf op de bank voor ons uit zitten te staren. Pas daarna wisten we elkaar te feliciteren. Wat een nieuws!

Zwanger, en nu?

Op maandag haalde ik voor de zekerheid toch nog een test. Deze was ook zeer duidelijk positief. Zwanger, en nu? Mijn man zei: “Je werkt in de kraamzorg. Je weet toch wel wat je moet doen?’’ Dat zou ik wel moeten weten, maar nu ik zelf zwanger ben wist ik het even niet meer. Nadat ik wat rust had gevonden, ging ik toch maar eens aan het rekenen. Volgens mijn berekening was ik vijf weken zwanger; nog erg pril dus. In januari 2018 ben ik uitgerekend. Mijn ouders heb ik het diezelfde week nog verteld. Ik kon het niet langer geheim houden… Ze waren dolgelukkig en blij!

Maandag ging ik weer gewoon aan het werk. Net alsof er niets was gebeurd. Het voelde wel heel dubbel toen ik het baby’tje van het gezin de fles mocht geven. Even slikken… Heel apart, er ging van alles door mijn hoofd. Over een paar maanden zit ik zelf in mijn kraamweek, dan heb ik mijn kindje vast! De week verstrijkt. Wel dacht ik hard na over welke verloskundige ik de voorkeur zou geven. Dat is nooit een makkelijke keuze, maar als kraamverzorgende had ik het al helemaal lastig. Op professioneel gebied kan ik het met elke verloskundige prima vinden, maar als je er negen maanden mee optrekt wordt het meer een persoonlijke relatie. Al snel wist ik wie ik zou kiezen, waarna ik haar belde. Ze was zo ontzettend enthousiast en blij voor ons! Een geweldige reactie. Dat komt natuurlijk ook omdat we elkaar al kenden. We maakten een afspraak, die zou plaatsvinden als ik 8 weken zwanger ben.

Tijd voor de eerste echo

Wat gaat de tijd toch snel. Acht weken zwanger, tijd om de eerste echo te laten maken! O wat was dit spannend. Stel je voor dat er niks te zien is… Gelukkig was niets minder waar; ook op de echo was te zien dat ik zwanger ben! We zagen zelfs al duidelijk het hartje kloppen. Zo blij en opgelucht. Wel was het heel gek om de zwangere in plaats van de kraamverzorgende in de praktijk te zijn. Ik kreeg geen vragen zoals “hoe doen mama en baby het in het gezin?’’, maar vragen over mijn eigen gezondheid.

Weer anderhalve week verder had ik de officiële intake. Tijdens deze intake kwamen onder andere de ziektes in de families ter sprake. Natuurlijk wist ik deze, maar ik had er nooit echt bij stil gestaan. Zulke onzekerheden horen er ook bij. Ik app de laatste tijd ook vaak met vriendinnen die al kinderen hebben. Even checken of het normaal is wat ik allemaal voel en meemaak. Zo paste ik na 10 weken mijn normale broeken al niet meer. Dat kan toch zeker niet dacht ik, maar mijn vriendinnen stelden me gerust. En wat ben ik blij nu ik zwangerschapskleding heb gekocht!

Het kloppend hartje was duidelijk in beeld, waarna we ‘m ook voor het eerst hoorden kloppen. Wat een prachtig moment; kippenvel over mijn hele lichaam!“ Kraamverzorgende Wendy

Niet veel weken later was het tijd voor de termijnecho. Hiervoor gingen we naar het ziekenhuis, omdat onze verloskundige zelf alleen maar de acht weken echo maakt. Het kleintje was meteen duidelijk te zien op de echo. Het kloppend hartje was duidelijk in beeld, waarna we ‘m ook voor het eerst hoorden kloppen. Wat een prachtig moment; kippenvel over mijn hele lichaam! Het wondertje is al behoorlijk gegroeid. Naast armen en benen zagen we ook al het hoofdje en de romp. En dat in drie weken tijd!

Volg mijn ervaring

De kraamweek… Ik ga ‘m zelf meemaken. Ik heb altijd geroepen: “Ik hoef geen kraamzorg, ik weet toch alles over de baby!’’ Toch laat ik het over me heen komen; het is natuurlijk ook belangrijk dat mijn gezondheid en herstel in de gaten wordt gehouden.

Wil je op de hoogte blijven van mijn ervaringen als zwangere kraamverzorgende? Houd mijn blogs in de gaten!

Lieve groetjes,

Wendy, Kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg