NL

Kraamzorg; van Gambia weer terug naar Nederland

Onze collega Regina is inmiddels terug in Nederland en koestert haar vele gebeurtenissen in Gambia. Het land waar ze zich, samen met haar team, heeft ingezet als kraamverzorgende. Lees hier haar verhalen voor haar reis en tijdens haar reis. In deze blog vertelt Regina over haar laatste dagen in Gambia en haar terugkomst in Nederland.

Terug uit Gambia

Kan ik iets doen, kan ik iets voor je betekenen? Woorden die na terugkomst vanuit Gambia zo van toepassing zijn. De tijd in Gambia zit er weer op. Voor de 21e keer werd ik opgehaald door mijn man en kinderen, die al niet meer opkijken als ik naar Gambia afreis. Ze staan me bij in het werk als kraamverzorgende en het vrijwillig werkzaam zijn bij mijn Stichting Rescue Baby Gambia.

De keus om kraamverzorgende te worden

Het heeft een bijzondere betekenis voor mij om kraamverzorgende te zijn. Thuis, in Nederland, kan en mag ik de zorg geven en bieden die nodig is. De geleerde kennis en scholingen kan ik nu ook uitoefenen in Gambia, waar de wereld en de zorg totaal anders is. Dat is erg speciaal. In mijn werk zeg ik altijd: een kraamtijd krijg je nooit meer terug. Elke baby en elke kraamtijd is eenmalig en hoor je van te genieten; wat er ook voorbij komt qua complicaties.

De geleerde kennis en scholingen kan ik nu ook uitoefenen in Gambia, waar de wereld en de zorg totaal anders is. Dat is erg speciaal.“ Regina

Verschillen in kraamzorg

Begeleiding tijdens de bevallingen in Gambia zijn er niet. Om de vier uur wordt de moeder gecontroleerd. Daarnaast is er geen vader of ander familielid aanwezig. Moeders van de dochters wachten meestal buiten totdat de baby geboren is. Dit zorgt voor veel eenzaamheid, totdat de bevalling zich echt aankondigt.

De dagen dat we in Gambia waren, zijn er duidelijk verschillen in handelen tijdens de bevallingen te zien. De rust die wij nemen voor een goede begeleiding wordt positief ervaren. Bovendien kennen ze in Gambia geen handkolf en spuitjes, zoals wij die nu wel mee hadden. Het is geweldig om te zien dat ze er goed mee gewerkt hebben en er erg leergierig naar zijn… Een schone en hygiënische bevalling is immers de eerste start die nodig is.

Met een hand op mijn hart bedankte hij me voor de hulp en de zorg voor zijn erg jonge vrouw en zoontje. Dit is waar ik het voor doe. Zorg geven aan mensen die het nodig hebben, waar dan ook…“ Regina

Bijzondere ontmoetingen

Dankbaar ben ik, voor de mooie ontmoetingen hier. Op het strand werd ik aangesproken door een jonge man die ik niet kende, maar hij mij blijkbaar wel. Hij vroeg of ik Aida kende. Aida is het 14-jarige meisje die ik hielp bij de bevalling van haar zoontje (Aida kwam voor in mijn tweede blog over Gambia). De jonge man bedankte me, waarna bleek dat hij de vader van het zoontje was. Dat ik bij Aida gebleven was, deed hem veel. Zo lief en dankbaar. Met een hand op zijn hart bedankte hij me voor de hulp en de zorg voor zijn erg jonge vrouw en zoontje. Dit is waar ik het voor doe. Zorg geven aan mensen die het nodig hebben, waar dan ook…

Teamwork

Er voor elkaar zijn is hier zeer belangrijk. Na zoveel jaren ervaring in dit bijzondere mooie, hartelijke, liefelijk, warme en zorgzame land met mensen, vind ik het fijn om dit ook voor de anderen te zijn. Na intensieve en leerzame dagen hebben we dan ook met veel positieve gevoelens afscheid genomen van het personeel. We zijn goed ontvangen en er is goed voor ons gezorgd.

De combinatie van beide werelden geeft me de energie en kracht om door te gaan. Elke Euro die we krijgen, wordt voor de volle 100% besteed aan een betere zorg. Als je hoofd met je hart verbonden is, kunnen je handen en voeten de meest wonderlijke dingen verrichten. Daarom ben ik zo dankbaar voor alles wat mijn team en ik hebben kunnen verrichten.

Als je hoofd met je hart verbonden is, kunnen je handen en voeten de meest wonderlijke dingen verrichten. Daarom ben ik zo dankbaar voor alles wat mijn team en ik hebben kunnen verrichten.“ Regina

De knop is inmiddels alweer om, de was bijna aan kant en het witte uniform hangt weer klaar voor een volgend kraamgezin in eigen land. Dank voor iedereen die ons gevolgd heeft, met me mee waren en dat ik de tijd krijg van ZiNkraamzorg om dit te mogen doen.

Lieve, hartelijke en dankbare groet,

Regina Bouwman, Kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg

Meer informatie over de stichting of hoe jij kunt helpen? Kijk op www.rescuebabygambia.nl