NL

Spannende tijden

Collega en teammanager Amy is in blijde verwachting van haar eerste kindje. Met haar blogs en vlogs deelt ze hoe zij haar zwangerschap ervaart.

Deze blog iets minder goed nieuws... het kindje blijkt een groeiachterstand te hebben.

Op een laag pitje

De afgelopen weken is er veel gebeurd waardoor het vloggen en bloggen even op een laag pitje stond.

Tijdens de 20 weken echo kwam al wel iets naar voren dat ons meisje een wat kleiner hoofdje en buikje zou hebben, maar nog niks om ons zorgen over te maken. Na de 20 weken echo worden er veel minder controles (echo’s) gedaan. Ik voelde mij ook verder prima, dus geen reden om extra op controle te komen.

Tussentijds kreeg ik nog een groeiecho om te kijken of het kindje nog steeds goed groeit. Hieruit bleek dat ze toch wel wat achter liep qua groei. Dit was de reden om extra echo’s te gaan doen en ik zou doorverwezen gaan worden naar de 2e lijn.

Uit deze onderzoeken en het gesprek met de gynaecoloog werd ons geadviseerd om te kijken waar de groeiachterstand van net iets voorbij de 10% vandaan zou kunnen komen.“ Amy, teammanager ZiNkraamzorg

Onderzoeken

Tijdens mijn eerste controle bij de gynaecoloog werden er wat gezondheidsvragen bij mij gesteld. Ook kreeg ik nogmaals een echo en werd het kindje gemeten door aan mijn buik te voelen. Uit deze onderzoeken en gesprek met de gynaecoloog werd ons geadviseerd om te kijken waar de groeiachterstand van net iets voorbij de 10% vandaan zou kunnen komen. Ook bleken de waardes die ze meten in mijn navelstreng veel te hoog te zijn. De onderzoeken bestonden uit CTG’s, doppler-metingen (meting van de doorstroming van het bloed in de navelstreng en in het hoofdje van het kindje) en groeiecho’s.

Stoppen met werken

Mij werd ook geadviseerd om direct af te bouwen met mijn werk. Ik ben iemand die niet stil kan zitten en met mijn ‘het komt allemaal wel goed’ instelling, kwam dit nieuws toch wel even binnen. Ik heb er dan ook veel moeite mee gehad om ook alles direct los te laten. Je gaat toch ineens van 100 naar 0. Gelukkig heb ik fijne mensen om mij heen, op zowel werkgebied als mijn partner en familie, om toch de stap te gaan maken om te stoppen met werken en te kiezen voor mijn kindje..

Stress-test

De groeiachterstand kan een aantal oorzaken hebben. Of er is een afwijking bij het kindje, of er zit een afwijking bij de placenta. Gelukkig bleek alles goed te zijn met ons kindje. Maar dat betekende wel dat mijn placenta afwijkt en niet voldoende functioneert en dus directe gevolgen heeft op haar groei. De gynaecoloog beschreef de zwangerschap ook wel als een soort stress-test voor mijn lichaam. Er kunnen bepaalde dingen naar voren komen waar je in je dagelijkse leven geen last van hebt, maar zich wel uit in de zwangerschap. En blijkbaar is de aanleg van de bloedvaten in de placenta niet goed aangelegd.

Zo zie je maar weer hoe kwetsbaar je bent als mens…“ Amy, teammanager ZiNkraamzorg

Onzekere tijden

Dit maakt het voor Robin en mij best onzeker de komende tijd. Ook omdat niemand ons kan vertellen hoe het er uit gaat zien de komende weken. Deze onzekere tijd heeft wel een inbreuk gemaakt op mijn nuchtere karakter. Zo zie je maar weer hoe kwetsbaar je bent als mens…

Voor nu hopen de gynaecologen dat mijn placenta en ons kindje het vol houden tot de 37e a 38e week van de zwangerschap. Maar het kan ook heel goed zijn dat mijn placenta in de komende weken langzaam ‘uitvalt’ en dus de bevalling opgewekt moet gaan worden om ons kindje geboren te laten worden.

De gynaecologen kunnen niet meer doen dan 2 keer in de week de onderzoeken te doen. Dat betekent extra CTG’s, doppler-metingen en groeiecho’s. Mocht het nodig zijn dan passen ze deze controles aan en zou ik dagelijks moeten gaan komen.

Kindje voelen

Ik moet dagelijks een aantal keer per dag het kindje voelen bewegen. Dit is een goede graadmeter dat zij het nog goed heeft en blijkbaar nog energie heeft. Het eerste wat kindjes doen als ze niet voldoende binnen krijgen is zich ‘stil houden’ om energie te besparen voor het groeien. Voor nu laat ze zich gelukkig goed voelen!

Ervaringen

Wil je op de hoogte blijven van mijn ervaringen tijdens mijn zwangerschap en kraamweek? Houd mijn blogs en vlogs in de gaten!

Lieve groetjes,

Amy, Teammanager ZiNkraamzorg

 • Collega Amy is zwanger

  Bijna....!

  Teammanager Amy is inmiddels 38 weken zwanger. Ze bereidt zich langzaam voor op haar bevalling. Spannend!

  Ontdek meer
 • Collega Amy is zwanger

  De 20 weken echo!

  Amy is deze week 20 weken zwanger. Tijd dus voor de 20 weken echo! Een spannende echo maar ook heel fijn om haar kleintje weer te zien. Kijk snel mee!

  Ontdek meer
 • Yoga

  Collega Amy is zwanger

  Lang leve de hormonen

  Hoewel collega en teammanager Amy helemaal in de wolken is, heeft ze ook last van zwangerschapskwaaltjes. Welke? Lees maar mee!

  Ontdek meer