NL

Zo fijn dat ik als kraamverzorgende ook mag helpen in Gambia!

Bijna vier dagen is Regina met haar team nu in Gambia. Gevoelens van verdriet en onmacht worden afgewisseld met dankbaarheid en trots. Degenen die mee zijn verleggen hun grenzen, verrijken hun ervaring en bieden alle hulp die mogelijk is. Wat ze voorbij zien komen kunnen wij ons bijna niet voorstellen...

Heel andere omstandigheden dan in Nederland

Onze kennis en zorg rondom borstvoeding kunnen we hier goed toepassen. Ze zijn hier afhankelijk van borstvoeding want er is geen geld voor flesvoeding. Ook de gedoneerde spullen komen hier dus echt goed van pas. Vooral bij de moeders van eerstgeborenen die nog geen voeding hadden, konden we met de geschonken handkolven een goede borstvoeding opstarten en verder begeleiden.

Stroom is er ook nog steeds niet dagelijks, onbegrijpelijk toch? Een baby met een moeilijke start had zuurstof nodig. Als het geld het toelaat dan zetten ze, zoals nu ook, de aggregaat aan. Op de kraamafdeling is dan totaal geen licht, donker is dan ook echt pikdonker. De bevallingen worden verlicht met een kleine solar lamp, die geeft weinig licht maar voldoet.

fingerfeeding in Gambia
We konden de pasgeborenen voeden met de gekolfde melk via fingerfeeding of met een cupje. Zo geweldig dat een baby daarna zelfstandig aan de borst verder gaat!“ Regina

Verlies

De afgelopen dagen hebben we veel bevallingen mogen begeleiden en elke geboorte is een bijzondere gebeurtenis. Toch verloren we ook erg plotseling een baby, onder onze handen. Verdriet, onmacht, frustratie en ook opnieuw weer onbegrip overvielen ons. Een baby verliezen is voor iedere moeder een afschuwelijke gebeurtenis die niet alleen haar en haar naasten raakt, maar ook degene die voor haar zorgt. We beseffen ons dat we dit niet op hadden kunnen lossen en we zijn dankbaar dat we wel de nodige hulp mochten bieden bij de eerste problemen.

Het wederzijdse vertrouwen groeit

Onze kennis kan soms erg verschillen van de kennis hier. Daarover gaan we met elkaar in gesprek en dat levert soms mooie ontwikkelingen op. Doordat ik hier al jaren kom, groeit ook het wederzijdse vertrouwen.

Dit meisje vroeg of ik wilde blijven, ze was zo bang..

Pas mocht ik een bevalling doen van Aida, een jong meisje van 14 jaar. Met angst in haar ogen lag ze alleen op de verlosafdeling waar je om de vier uur een controle krijgt en dan weer alleen wordt gelaten. 14 jaar! Onze eigen dochter heeft deze leeftijd… Onvoorstelbaar. Dit meisje vroeg of ik wilde blijven, ze greep me vast en liet me niet meer los. Ze was zo bang, ik ben tot aan het eind bij haar gebleven. Ik mocht de bevalling zelf doen, samen met de verloskundige waar ik al eerder een bevalling mee had gedaan. Ze had vertrouwen in ons. Na een lange bevalling werd een gezonde jongen van 3100 gram geboren. Ze heeft het goed gedaan. “Thank you for being with me”, zei ze met een dankbare glimlach om haar mond. Zo bijzonder en geweldig!

Begeleiding Aida
Ik ben zo blij dat ik kraamverzorgende ben geworden en de begeleiding kan en mag geven in Nederland bij onze gezinnen en hier in Gambia.“ Regina

Uitwijken naar ziekenhuis in Bajul

Een meisje dat hier geboren is en waar het echt heel erg slecht mee ging, hebben we gelukkig door onze hulp naar de overkant van de rivier kunnen doorverwijzen. Banjul is het grootste ziekenhuis aan de overkant van de rivier, waar ze meer zorg kunnen geven. We hopen dat het goed met haar gaat.

Bijna vier dagen zijn we nu in de kliniek aan het werk, wat je voorbij ziet komen kun je je niet voorstellen. Vandaag gaan we zelf ook terug naar het hotel om even alles los te laten. Op de terugweg zullen we ook bij het meisje in het ziekenhuis langsgaan en kijken hoe het met haar gaat. Leerzaam is deze reis zeer zeker, ook voor degenen die met ons mee zijn gegaan.

Geweldig om dit te mogen doen! Love my job…

Dankbare groetjes,

Regina Bouwman, Kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg

Heb je de eerste blog van Regina ook gelezen?
In haar vorige blog vertelde Regina meer over haar stichting en waarom ze hulp biedt in Gambia.

Lees hier de eerste blog van Regina