NL

“De nachtoppas is een groot geschenk voor ons”

Als je baby pas geboren is, is doorslapen er in het begin vaak niet bij. De gebroken nachten zijn voor elke ouder zwaar. Maar Valentijn werd zes weken te vroeg geboren en had een flinke groeiachterstand. “Hij was zo klein en kwetsbaar en had ook ’s nachts veel voedingen en zorg nodig,” vertelt Berthe (36).

“Ik vond die eerste periode bij onze dochter, Emilie, ook heel intensief. Na een normale zwangerschap en bevalling. Maar Valentijn woog nog geen twee kilo bij zijn geboorte. Daardoor was het niet op z’n Hollands ‘even afzien’, maar echt heel pittig.

Twijfel: wie haal ik in huis?

Berthes man, Donald, is chirurg en maakt intensieve dagen in het ziekenhuis. En dat met die zware nachten… Na een paar weken waren zij zo vermoeid, dat Berthe op zoek ging naar een professionele nachtoppas. Toch was ze huiverig. “Ik wilde mijn kind toch zo graag, dan moet ik er toch zelf voor zorgen. En wie haal ik in huis?”

Als kraamverzorgenden zien wij het vaak bij moeders: je vindt dat je alles zelf moet kunnen. En als het even kan perfect. De verantwoordelijkheid die je als ouder ervaart kan overweldigend zijn. Ook als je een sterke, gezonde baby hebt. Want elk gezin, elke moeder en elke situatie is anders. Goede nachtoppas kan de druk enorm verlichten.

Wij hebben geen familie die af en toe een nacht kan oppassen. De nachtoppas is echt een geschenk voor ons gezin, anders was ik nu totaal uitgeput.“ Berthe

Berthe maakte in het begin meerdere nachten per week gebruik van The Night Nanny. Nachtoppas Vera: “Voor elk gezin hebben we een pool van twee à drie nanny’s. In een app-groep maken we afspraken, geven we elkaar belangrijke informatie door en plannen we wie welke nacht werkt. We zijn er van 22:00 tot 7:00 uur. Berthe heeft een logeerbed bij Valentijn op de kamer staan waar wij tussen de voedingen en verzorging door kunnen slapen.”

Ervaren nachtoppas

In Nederland zijn nog niet veel organisaties die professionele nachtoppas bieden, zeker niet voor ouders van een baby waar iets mee is. “Ik denk dat veel ouders, net als ik, het in eerste instantie niet zo aandurven. Valentijn was zo klein en kwetsbaar. Dan wil je zeker weten dat een oppas de nodige ervaring heeft.” Rachel, de oprichter van The Night Nanny, selecteert zorgvuldig wie er bij hen komt werken. Elke nachtoppas moet een verklaring omtrent goed gedrag laten zien, een diploma Kinder-EHBO hebben of halen, ervaring hebben met baby’s en een opleiding volgen of hebben gevolgd in de medische hoek, zoals verloskunde of geneeskunde.

“Ik ben blij dat ik uiteindelijk The Night Nanny heb gebeld, dat voelde meteen vertrouwd. En toen Vera voor het eerst binnenkwam, was het net alsof er een nichtje van mij binnenkwam. Al de eerste nacht heb ik heel goed kunnen geslapen. Ik kon het meteen loslaten.”

Ik zie de opluchting bij ouders als ze de verantwoordelijkheid van het moeder of vader zijn even uit handen kunnen geven.“ Vera, Nachtoppas

“Het lukt ouders overdag gewoon beter om de bordjes hoog te houden als zij een goede nacht hebben gehad. Maar ik realiseer me dat het om hun kostbaarste bezit gaat. Dat vraagt vertrouwen.”

Genieten van je baby

Inmiddels is Berthe weer aan het werk. Valentijn, nu een half jaar, is al goed gegroeid, maar hij komt nog altijd ’s nachts voor een voeding. Daarom komt The Night Nanny nog steeds, maar minder vaak. “Ik kan veel meer genieten van Valentijn als ik uitgerust ben. Dan zie ik hoe bijzonder hij is. Er valt nog elke keer een last van mijn schouders zodra de nachtoppas binnenkomt.”

Voor gezinnen met een medische indicatie zijn er mogelijkheden voor vergoeding van professionele nachtoppas. Dit kun je navragen bij je gemeente, via de kinderarts of je huisarts.