NL

Kraamverzorgende Regina realiseert betere zorg in Gambia

Onze collega, Regina Bouwman, reist deze week met een team naar Gambia om daar de geboortezorg te verbeteren. In deze blog vertelt ze waarom ze zich hiervoor inzet en hoe een aangrijpend sterfgeval van één baby ervoor zorgde dat ze nu de levens van vele baby’s redt.

Het is weer zover, deze week ben ik opnieuw voor een werkbezoek naar Gambia afgereisd. De komende twaalf dagen hoop ik met onder andere een collega kraamverzorgende en een verloskundige opnieuw een stapje te kunnen zetten naar betere zorg rondom bevallingen in Gambia.

Vrijwilligster in Gambia

Sinds 2008 ben ik als vrijwilligster betrokken bij projecten in dit warme, hartelijke en vriendelijke, maar o zo arme land. Tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in 2012, was ik verbijsterd hoe slecht de gezondheidszorg rondom de bevallingen hier is geregeld. Ik werd geconfronteerd met het overlijden van een baby door gebrek aan spullen die noodzakelijk zijn om een bevalling veilig en hygiënisch te laten verlopen. Spullen die we in Nederland hadden gehad om dit kindje te redden. Met 30 weken zwangerschap kreeg dit kindje geen kans en stierf.

Ik werd geconfronteerd met het overlijden van een baby door gebrek aan spullen die noodzakelijk zijn om een bevalling veilig en hygiënisch te laten verlopen.“ Regina

Stichting Rescue Baby Gambia

Het overlijden van dit kindje maakte veel bij me los. Onmacht, frustratie en boosheid, maar als moeder van drie kinderen was ik vooral verdrietig. Sinds dat moment ben ik me gaan inzetten voor betere zorg rondom bevallingen in Gambia. In eerste instantie privé, maar na een tijdje heb ik een stichting opgezet om dit doel met anderen te delen en transparanter naar buiten te treden. Sindsdien hebben we vanuit Stichting Rescue Baby Gambia al veel moeders en baby’s mogen helpen en ondersteunen rondom geboortezorg.

Ondersteuning geboortekliniek

Aan de noordkant van de Gambia rivier steunen wij een kliniek die door de moeilijk bevaarbare rivier erg lastig te bereiken is. Ruim 70.000 mensen zijn afhankelijk van dit slecht bereikbare ziekenhuis. Daar komt bij dat de armoede, de moeder- en de babysterfte aan deze kant van de rivier hoger dan gemiddeld. Daar waar anderen om de bereikbaarheid afzien van hulp aan dit ziekenhuis, zijn wij juist om die reden hier ondersteuning gaan verlenen. We kunnen hier echt een verschil maken.

Spullen voor veiligheid en hygiëne

Een baby zien sterven door gebrek aan de nodige spullen blijft lang op je netvlies staan, dat vergeet je niet zo snel. Doordat we hier in een welvarend land wonen en werken waar veel overblijft, kunnen we in Gambia letterlijk levens redden. We verzamelen dan ook alles wat nodig is om de zorg in Gambia te kunnen verbeteren. Van medische hulpgoederen tot kraamspullen uit onze pakketten, die overblijven na een week kraamzorg. Bijvoorbeeld een navelklem. Als die in Nederland overblijft, kunnen we daar een kindje in Gambia schoon mee afnavelen. Dat voorkomt het gebruik van een touwtje of schoenveter. Maar ook iets eenvoudigs als handschoenen, die hard nodig zijn voor een veilige en hygiënische bevalling.

Met de spullen die in Nederland overblijven, kunnen we in Gambia letterlijk levens redden.“ Regina

Werkbezoeken op locatie

Afgelopen november is voor het eerst een groep met ons meegegaan die zichzelf liet sponsoren. Van dit sponsorgeld konden we de kliniek van sanitair, een rioleringssysteem, water en omheining voorzien. Tijdens deze bezoeken zetten we stappen om de educatie op te pakken, we kunnen met onze kennis echt een verschil maken! We instrueren het personeel over het gebruik van materialen en hulpmiddelen die we meebrengen en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Daarnaast geven we voorlichting aan jonge vrouwen over geboortebeperking en ziektes als soa’s en aids, want voorkomen is beter dan genezen.

Reis met ons mee

De komende twaalf dagen zijn we met een team van zes personen op werkbezoek in Gambia. We hopen opnieuw veel te mogen leren, onze kennis met elkaar te delen en vele mooie, gezonde bevallingen te kunnen begeleiden. Reis en denk met ons mee via onze Facebookpagina, waar je via foto’s en filmmateriaal op de hoogte kunt blijven van onze reis.

Een lieve hartelijke en dankbare groet,

Regina Bouwman, Kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg

Meer informatie over de stichting of hoe jij kunt helpen? Kijk op www.rescuebabygambia.nl