NL

Kraamverzorgende in opleiding bij ZiNkraamzorg

Sinds december 2017 is Rieneke van der Graaf (43 jaar) leerling-kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg. Hoe ziet dat opleidingstraject eruit? Wat maakte ze mee en hoe verliepen haar dagen? En hoe kwam ze tot de keuze voor de opleiding tot kraamverzorgende? In dit artikel meer over Rieneke en haar opleiding bij ZiNkraamzorg.

Hoe Rieneke (alsnog) koos voor de opleiding tot kraamverzorgende

Vroeger wilde Rieneke al kraamverzorgende worden, maar van haar ouders moest ze een opleiding doen die bij haar niveau paste. Ze is daarom destijds gestart met zowel de Pabo als de HBO-opleiding Theologie. Rieneke: “Met beide opleidingen zou ik in het onderwijs terechtkomen, iets wat toch niet bij mij paste. Daarom heb ik beide opleidingen ook niet afgemaakt.” In de tijd dat de kinderen klein waren bleef Rieneke thuis om voor hen te zorgen. “Al die tijd keek ik al graag naar medische programma’s zoals Trauma Centrum, 24 hours in A&E en Ingang Oost. Vanaf dat de jongste acht jaar was ging ik aan de slag als postbezorger. Dit deed ik met veel plezier, maar ik zag mijzelf dit werk niet doen tot aan mijn pensioen, want het is lichamelijk heel belastend.”

Het was de man van Rieneke die uiteindelijk met het idee kwam om alsnog te starten met een kraamopleiding. Iets waar zij zelf helemaal niet meer aan gedacht had. “Ik dacht er toch eens goed over na en oriënteerde me ook nog eens op de HBO-opleidingen in de zorg. Een vierjarige opleiding vond ik echter te lang en een kraamopleiding van 1 jaar kon ik goed overzien, dus ging ik ervoor!”

Rieneke
Ik dacht er toch eens goed over na en oriënteerde me ook nog eens op de HBO-opleidingen in de zorg. Een vierjarige opleiding vond ik echter te lang en een kraamopleiding van 1 jaar kon ik goed overzien, dus ging ik ervoor!“ Rieneke

Werken & Leren

Rieneke volgt het theoretische gedeelte van de opleiding via ROC Amsterdam en de praktijkervaring doet ze op bij ZiNkraamzorg in Almere. “De opleiding aan het ROC gaat heel goed. Goede docenten die veel weten, interessante vakken en praktijklessen.” Ook in de praktijk kan Rieneke goed haar draai vinden. De eerste dagen staat altijd een collega naast haar bij de controles, verderop in de week is de collega in de buurt en kan Rieneke haar altijd vragen wanneer ze twijfelt. “Vanaf de allereerste keer dat ik meeliep in een gezin, werd ik door diverse collega’s betrokken bij de zorg. Ik mocht de controles bij moeder en baby doen, de baby in het badje en de baby verschonen. Heel fijn, want zo gaat al die theorie ook leven.”

Ondanks dat Rieneke zelf de nodige ervaring heeft met bevallen, baby’s en kleine kinderen, was de eerste bevalling die ze meemaakte in deze rol wel heel bijzonder. “Natuurlijk weet je hoe dat in zijn werk gaat, maar het is wel heel mooi om dit ook eens van de andere kant te beleven. Ik ben vooral blij dat ik heb gekozen voor dit beroep wanneer ouders steeds zekerder worden van zichzelf en een baby goed aan de borst gaat drinken. En wanneer ouders ‘s middags ongestoord willen rusten en de baby even bij jou ligt te slapen, dat is echt het toppunt van geluk!”

Balans werk en privé

De opleiding en het praktijkgedeelte kon Rieneke goed combineren met haar gezin. “Het weer naar school gaan was spannend en de eerste paar weken ook even wennen. Het weer hebben van huiswerk, opdrachten en natuurlijk toetsen, vraagt wel een nieuwe balans. Ik heb het niet als te zwaar ervaren, al ben ik wel blij dat de opleiding bijna klaar is, want het is natuurlijk wel een intensief en hectisch jaar geweest.” Klasgenoten van Rieneke met heel jonge gezinnen vonden het vaak wat moeilijker om dit traject vol te houden. “Dat is denk ik wel iets om goed over na te denken wanneer je overweegt een kraamopleiding, of überhaupt een opleiding te doen naast je gezin.”

Ervaring bij ZiNkraamzorg

Hoe is de ervaring van Rieneke met ZiNkraamzorg als stagiair/leerling? “Mijn ervaring is dat ZiNkraamzorg met je meedenkt en mij goed begeleid in het steeds zelfstandiger werken. Ook voel ik mij vanaf het begin behandeld als volwaardig medewerker. Ik mocht meteen meedoen met bijscholingen en werd uitgenodigd voor werkoverleggen. En als er iets wordt georganiseerd voor vaste medewerkers, dan ben ik ook altijd welkom.”