NL

“Toen ik begon, bestond mijn beroep pas een jaar of vijf. ‘Een lacta-wat ben jij?' vroegen ze dan.”

Petra Jongeneel is sinds 2005 lactatiekundige bij ZiNkraamzorg. “Ik word echt warm van elke baby, smelt van elke baby en ook van de moeders. Ik weet: de volgende baby is ook weer zo’n schatje. Maar als ik er ben, dan ga ik voor die ene.”

Daardoor kom ik elke keer tot een oplossing die bij dát kindje en díe ouders past. Ik kan dus vier keer hetzelfde probleem tegenkomen, maar dan komen er vier verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld als een kindje niet aan de borst wil. Bij de een klopt er misschien iets niet in het mondje, bij de ander moet je misschien juist even niet de borst aanbieden om het niet teveel op te dringen. Wat ook belangrijk is: wat kan de moeder nog hebben? Als zij wit wegtrekt met kolven, dan is kolven dus niet de beste oplossing.

Zelf ging ik pas bij mijn vierde kind borstvoeding geven - omdat het niets kostte. En dat ging goed en bleek ook nog eens heel leuk te zijn!“ Petra, lactatiekundige bij ZiNkraamzorg

Dat geef ik ouders nu ook graag mee: investeer erin in de kraamweek en de week erna. Als het ondanks de tips en hulp niet goed gaat, moet je niet tot in het oneindige door ploeteren. Maar als je het op de rit hebt is borstvoeding, naast alle voordelen die borstvoeding nou eenmaal heeft, ook gewoon leuk.

Toen ik als lactatiekundige begon, bestond het beroep pas een jaar of vijf. Ik moest altijd uitleggen wat ik deed. ‘Een lacta-wat ben jij?’ vroegen ze me dan. Nu is het helemaal ingeburgerd. Alle (leerling-)kraamverzorgenden die bij ons komen werken, krijgen scholing van mij. Ze moeten behoorlijk aan de bak. We gaan zes uur lang praten over borstvoeding en zij krijgen een toets van 35 vragen met subvragen. Een vraag is bijvoorbeeld waar je op kunt letten als kolven niet lukt. En dan moeten ze 26 punten noemen. Zonder scholing kom je daar niet op. De kennis van borstvoeding ligt op hoog niveau binnen ZiNkraamzorg.

baby aan borst
Maar als een kraamverzorgende het ondanks alles niet weet, kan ze mij bellen en tegen ouders zeggen dat ik kan komen meekijken met een voeding. Er is vaak nog wel een goed plan mogelijk om de borstvoeding op de rit te krijgen.“ Petra, lactatiekundige bij ZiNkraamzorg

Zo belde een kraamverzorgende mij: ‘Dit kindje zuigt en zuigt, ook aan de fles, maar dan heeft hij maar 10 cc binnen.’ Ik kwam aan en zag direct dat er iets met het mondje was. Ik keek nog eens goed en zag inderdaad dat het zachte verhemelte er niet was. Ik ben erop getraind details te zien, ook als die bijna niet zichtbaar zijn. De kraamverzorgende had aan het gedrag van het kind al gezien dat er iets anders was en mij daarom gebeld. Dan zijn we allebei heel blij met de samenwerking.

Dat kindje moest gelijk naar het ziekenhuis. Dat was voor die ouders heel naar, maar je weet ook: nu wordt er wat aan gedaan en morgen kan hun kindje weer drinken.

Moeilijke momenten horen ook bij mijn werk. Dan moet ik soms even meehuilen. Het is niet erg dat er dan tranen vloeien. Als je je in de kraamzorg met hart en ziel kunt geven, ben je voor ouders zo kostbaar. Het is voor mij dit of niks.

Misschien vind je dit ook interessant

Voeding voor je baby

Activiteiten bij jou in de buurt