NL

“Met de intake maken we een goede match voor jouw gezin.”

De kraamzorg begint met het intakegesprek tussen de 32ste en 36ste week van je zwangerschap. Gerda Groeneveld doet intakes en legt uit waarom dit zo belangrijk is. “We willen voor jouw gezin een zo goed mogelijke match maken met een kraamverzorgende. Daarom willen we weten wat je wensen en verwachtingen zijn, hoe je situatie is en of er bijzonderheden en aandachtpunten zijn. Alles waarmee we rekening moeten houden in de kraamperiode of waar wij jou al mee kunnen ondersteunen tijdens je zwangerschap.”

“Als je je eerste kindje krijgt, wil je waarschijnlijk vooral weten wat kraamzorg inhoudt. Hoeveel uren kraamzorg krijg je, hoe wordt dat vergoed, wat doet de kraamverzorgende? Veel aanstaande ouders willen ook weten wat ze nodig hebben en in huis moeten halen. Daarom komen wij vroeg in de zwangerschap al langs om ook deze vragen te beantwoorden.”

babykamer klaar
We komen niet, zoals mensen soms denken, controleren of de babykamer al klaar is. De intake is vooral informatief en we stemmen af wat jij van ons kunt verwachten en wat je wensen zijn.“ Gerda

“Ook partners zijn welkom bij het intakegesprek. Zij willen vaak weten: wat wordt er straks van mij verwacht? Ik zie dat partners zich in het begin van het gesprek vaak wat afzijdig houden. Ik leg uit dat moeders de eerste dagen rust nodig hebben en dat daardoor de partners vaak als eerste leren hoe je een luier verschoont en de baby temperatuurt. Dan zie ik de interesse groeien. Het is goed te merken dat veel partners graag betrokken worden bij de verzorging van de baby.”

De meeste ouders willen gewoon veel leren van de kraamverzorgende. In het intakegesprek word voor jou duidelijk hoe en waarmee zij je straks op weg helpt.“ Gerda

“Al je wensen en verwachtingen noteren we en afspraken komen in een kraamdossier dat we bij jou achterlaten. Je kraamverzorgende neemt die afspraken met je door op de eerste dag. Je kunt ze altijd aanpassen, want wat je nodig hebt verandert gedurende de week. De eerste dagen gaat het vooral om de verzorging van jou en je baby, later in de week begeleidt de kraamverzorgende je meer, zodat je de zorg van je kindje zelf kunt oppakken.”

“De landelijke norm is dat het intakegesprek voor de 36e week plaatsvindt. Dat vinden wij best laat. Daarom doen wij dit bij voorkeur rond de 32e week. Dat is ook voor jou als zwangere fijn, omdat je dan al wat meer aan de bevalling en kraamtijd gaat denken, maar nog wel tijd genoeg hebt voor de voorbereiding. Het gesprek is bij jou thuis en duurt drie kwartier tot een uur. Bij een tweede of volgende kindje weet je grotendeels hoe het reilt en zeilt. Dan stemmen we telefonisch vooral de zakelijke dingen af, tenzij er uitzonderingen zijn.”

Als het nodig is, kom ik ook bij een tweede kindje voor een intake bij iemand thuis.“ Gerda

“De kraamperiode ga je je hele leven niet meer vergeten. Regel dus als het moet, net als voor je afspraken bij de verloskundige, ook voor het intakegesprek vrij van je werk.”

“Met de intake geven we je helderheid. Als ik vertel dat de kraamverzorgende naast de zorg en observaties van moeder en kind ook praktische zaken in huis op zich kan nemen, als de tijd dit toelaat, zijn de reacties vaak: oh, maar dat doe ik zelf wel. Totdat ik uitleg hoe intensief de kraamtijd kan zijn en dat de dagen en nachten heel anders zijn als er straks een kindje is. Laat de praktische zaken straks over aan je kraamverzorgende, dan kunnen jullie je kindje leren kennen en genieten van deze bijzondere tijd.”

kraamzorg