NL

“De zorg voor de zwangere wordt alleen maar beter.”

Inge Evers is gynaecoloog in het Meander MC in Amersfoort en gespecialiseerd in (gecompliceerde) zwangerschappen. Hoe kijkt zij als arts naar het belang van kraamzorg? “Het is goed als de kraamverzorgende bij je bevalling kan zijn. Als zwangere krijg je niet alles mee van de bevalling. Zij kan die ervaring dan meenemen in de kraamperiode. Daarnaast zijn de kraamverzorgenden een aanvullende partij naast gynaecologen en verloskundigen. Zij zijn heel belangrijk in de zorg rondom geboorte. Want die zorg houdt niet op bij een bevalling.”

“In het Meander kun je als zwangere met je eigen verloskundige bevallen met jouw kraamverzorgende erbij. Wij faciliteren de ruimte met alles erop en eraan. Alles is paraat. Dus als het nodig is en we geroepen worden, kunnen we snel handelen en op de kamer alles doen wat we moeten. Bijvoorbeeld als een kunstverlossing nodig is. Maar denk ook aan een infuus aanbrengen, zuurstof of vocht toedienen.”

Vrouwen denken vaak ‘Oeh, ziekenhuis!’ Zij verwachten misschien iets heel medisch of dat het wat minder persoonlijk is. Maar 9 van 10 vrouwen zeggen achteraf dat het juist heel persoonlijk was.“ Inge Evers, gynaecoloog in het Meander MC

“Zelf ben ik gespecialiseerd in de zogenoemde hoog risico zwangerschappen. Het is een acuut vak, vaak blije gebeurtenissen soms ook verdrietig, maar in elke situatie kun je veel betekenen voor deze vrouwen. Ik krijg vrouwen natuurlijk op verschillende momenten onder behandeling, soms pas tijdens de bevalling. Als we elkaar regelmatig zien, is het gemakkelijker een band op te bouwen. Het allermooist is het als ik een zwangere kan begeleiden en uiteindelijk ook zelf bij haar bevalling ben. Daar doe ik mijn best voor.”

“Het is belangrijk dat een zwangere zich op haar gemak voelt in het ziekenhuis. Ook daar zorgen we met elkaar voor. Zo hadden we toevallig gisteravond weer een voorlichtingsavond voor zwangeren in de regio die in het ziekenhuis komen bevallen. Dan doen wij samen met de eerstelijns verloskundigen, de verloskundigen van het ziekenhuis, gynaecologen, kraamverzorgenden en kinderartsen ons best voor een goede sfeer en om te zorgen dat de mensen zich in het ziekenhuis snel thuis voelen. Ik denk dat we daar goed in slagen. ”

bevalling kraamverzorgende
Het is goed dat we als professionals in de geboortezorg steeds meer en nauwer samenwerken. We werken ook nauw samen tijdens de bevalling en kraamperiode. Dat voegt echt wat toe.“ Inge Evers, gynaecoloog in het Meander MC

“Zo bezoekt de intaker van de kraamzorgorganisatie gezinnen tijdens de zwangerschap. Dat kijkje thuis geeft een indruk van hoe het reilt en zeilt en of er mogelijk iets aan de hand is. Ook krijgen zwangeren met psychosociale problemen steeds vaker een ‘warme overdracht’ na een bevalling in het ziekenhuis. Dat is een gesprek tussen kraamverzorgende, verloskundige of gynaecoloog en eventueel verpleegkundige of arts-assistent. Dit gebeurt met de zwangere en de partner erbij. Dat is een hele mooie situatie en een verbetering van de zorg.”

“Ik ben heel blij dat wij elkaar als zorgverleners weten te vinden en gebruikmaken van elkaars kwaliteiten. De zorg voor de zwangere wordt daar alleen maar beter van.”