NL

Een bijzondere zorg

Als kraamverzorgende is niets fijner dan zien hoe ouders groeien in hun ouderschap. Ze worden vaak steeds zekerder en genieten steeds meer. Hoe heerlijk en fijn dat is, ervaarde kraamverzorgende Cori. Ze kraamde bij een gezin waar ‘vertrouwen’ centraal stond. Waarom? Dat lees je in haar blog.

Een klein, slaperig kindje

De volgende dag mocht het gezin alweer naar huis. Goed nieuws! Al was dat nog wel spannend. Valerie had moeite met drinken aan de borst en viel steeds snel in slaap. Ze had gewoon niet genoeg energie. Ik heb moeder uitgebreid uitleg gegeven wat er nodig was om toch de borstvoeding aan te kunnen bieden aan Valerie. Maar moeder Alice was na alle spannende weken zo moe, dat ze op een gegeven moment aangaf het borstvoeden niet meer te zien zitten. En na overleg met de verloskundige, heeft ze gekozen om over te stappen op kunstvoeding. Dit luchtte haar erg op en ik heb de beide ouders alles uitgelegd over flesvoeding. Het gaat om de keuze van de moeder/ouders en ik ben blij dat ik kan ondersteunen.

Valerie was nog wel erg suf. Het stimuleren om te drinken lukte ook niet bepaald. Bovendien zag de kleine wat geel. Zowel de verloskundige als ik zag het. De gele kleur verdween niet; de volgende dag kreeg Valerie ook nog eens een dip in haar temperatuur, waardoor ze nog geler werd. Het groeien lukte ook niet… Tijd om de verloskundige te bellen!

Zowel de verloskundige als ik zag het: de gele kleur verdween niet en toen kreeg Valerie ook nog eens een dip in haar temperatuur.“ Kraamverzorgende Cori

De verloskundige kwam gelijk. We stopten Valerie met een extra wollen deken en warme doeken en 2 kruiken in haar bedje. Vervolgens nam de verloskundige bloed af, waar vader Niels gelijk mee naar het lab ging. De bilirubine (een gele kleurstof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen) bleek te hoog. Het gezin ging direct naar het ziekenhuis.

Vertrouwen creëren

Het gezin was erg blij dat ze de volgende dag weer naar huis mochten. Valerie had in het ziekenhuis onder de lamp gelegen en dat had goed geholpen gelukkig! Het betekende voor mij dat ik ook weer terug kon. Dit wilde het gezin en ik heel graag; er was al een leuke klik ontstaan. Logischerwijs vond de moeder het erg spannend of het wel goed ging met haar pasgeboren dochter. Het was belangrijk om steeds deze bevestiging te geven. Ik hield het kleintje goed in de gaten en zag dat het steeds beter ging. De verloskundige beaamde dit. Mooi, die vooruitgang!

Het ging nog beter toen Valerie goed begon te groeien. Bovendien ging haar temperatuur omhoog. Stap voor stap kwam er steeds meer vertrouwen. Door de omstandigheden kreeg het gezin verlenging van de kraamtijd. We waren immers niet toegekomen aan sommige zaken, waaronder het badderen. Toen het daar tijd voor was, zag ik een stralende moeder. Alice had het gelijk goed in de vingers! Niels kon Alice goed geruststellen, wat ook heel prettig was.

Stap voor stap kwam er steeds meer vertrouwen. Ik zag een stralende moeder; Alice had het gelijk goed in de vingers!“ Kraamverzorgende Cori

Wat een week… Als kraamverzorgende is het zo fijn om te zien hoe Alice en Niels als ouders groeiden in hun ouderschap. Alice had al zoveel achter de rug, maar ik zag haar genieten en steeds zekerder worden. Dan kan ik al helemaal meegenieten. Wat heerlijk om dat mee te maken! Met kleine Valerie gaat het ook goed: op de laatste dag zat ze weer op haar geboortegewicht. Ze hield zichzelf zelfs al goed warm, zonder alle ‘toeters en bellen’.

Hartelijke groetjes,

Cori, Kraamverzorgende bij ZiNkraamzorg