NL

Zwanger op vakantie

Nog één keer met zijn tweeën op vakantie voordat de baby komt? Veel stellen noemen het de babymoon en zien het als een kans om nog even te relaxen ‘nu het nog kan’. Hier een aantal dingen om rekening mee te houden als je zwanger op vakantie gaat.

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Meestal mag je vliegen tot de 36e week van je zwangerschap, maar kijk het na bij de luchtvaartmaatschappij waar jij mee vliegt. Het is geen overbodige luxe om jezelf wat extra beenruimte te gunnen, dus reserveer een stoel aan het gangpad of met extra beenruimte (of dichtbij het toilet).

Met het oog op wat er komen gaat, willen veel aanstaande ouders vooral relaxen. Maar ben je superfit zwanger, dan heb je misschien een iets actievere vakantie in gedachten.“ ZiNkraamzorg

Maak het in elk geval niet te gek en houd rekening met jezelf. Ga je naar de zon op vakantie, lees dan onze adviezen over zwanger in de zomer . Zoek ook ruim van tevoren uit of en welke vaccinaties je nodig hebt. Bij de GGD kun navragen welke vaccinaties je mag als je zwanger bent.

Eten en drinken in het buitenland

Ga je naar het buitenland, dan staat er misschien iets op de menukaart waar je je geen raad mee weet. Hanteer dan gewoonweg deze regel: gebruik je gezond verstand en bij twijfel, laat het staan. Vraag bij de kaasplankjes of ze de rauwmelkse kaasjes vervangen door soorten met gepasteuriseerde melk. En vergeet niet goed te drinken. Water uit de kraan mag gewoon in landen waar je dat normaal ook veilig kan doen, maar als je twijfelt kun je natuurlijk mineraalwater kopen.

Wat als de baby vroeger komt?

Je plant je vakantie natuurlijk ruim voor de uitgerekende datum. Toch is het slim om te checken hoe de medische zorg is in het vakantieland.

Vraag na wat je zorg- of reisverzekeraar regelt en vergoedt als het gaat om zorg in het buitenland en vervoer van vroeg geboren baby’s naar Nederland.“ ZiNkraamzorg

En… mocht je baby inderdaad vroeger komen en je vruchtwater breekt, ga dan absoluut niet meer het (zwem)bad of de zee in.

Extra meenemen als je zwanger op vakantie gaat

Pak elk geval ook in wat er in de tas moet voor een ziekenhuisbevalling (staat in de uitzetlijst baby). Zet het telefoonnummer van je huisarts en je verloskundige in je mobiel als je dat nog niet hebt gedaan. Neem verder een zwangerschapsverklaring mee en de zwangerschapskaart van je controles bij de verloskundige. Zo heb je je medische gegevens altijd bij de hand.

De perfecte babymoon

Overrompeld door adviezen in dit artikel of van vrienden? Laat je niet gek maken - ook niet door ons - en boek die babymoon. Geniet met z’n twee en we wensen je een heerlijke vakantie. En partner, nog één ding: jij draagt natuurlijk de koffers.