NL

Jouw rol in de kraamweek

Goed gedaan! Je kind is geboren. Je kunt je net zo uitgeput voelen als je vrouw, zij het dat jij een ander soort inspanning hebt geleverd. De kraamverzorgende is er in eerste instantie voor moeder en kind. Maar ze heeft ook zeker aandacht voor jou als partner en kersverse vader. Ze betrekt je bij de zorg voor je kind en helpt je groeien in je vaderrol.

Rust in de tent

Jij kunt in de kraamtijd de rust in je gezin bewaken. Plan niet meer dan twee kraambezoekjes per dag en houd die kort. Het middagdutje is in deze periode heilig voor zowel moeder als kind. Je kunt op het geboortekaartje zetten wanneer zij rusten. Je kunt trouwens ook een paar dagen wachten met het versturen van de kaartjes als je de eerste dagen nog even niet teveel bezoek wilt.

Zorgtaken, ook voor jou

Hoe je de taken thuis ook verdeeld, het is goed als jij van de kraamverzorgende zoveel mogelijk probeert mee te pikken over hygiëne en de verzorging van je baby. Zolang de kraamverzorgende er is, heb je de kans om alles te weten te komen wat nuttig en praktisch is. Dus blijf opletten. Door actief je vaderrol te pakken ontlast je ook je vrouw die herstellende is.

Je eerste luier verschonen, dat is waarschijnlijk gewoon klungelen, maar je krijgt het met de aanwijzingen van de kraamverzorgende snel genoeg in de vingers. Ook bij het voeden kan je een rol spelen. Je kunt je vrouw ondersteunen als zij borstvoeding geeft of anders zelf de flesvoedingen klaarmaken. Misschien krijgt je baby (na een tijdje) ook afgekolfde moedermelk uit een flesje. Je vrouw kan namelijk een voorraadje moedermelk afkolven om eventueel in te vriezen. Als jij een flesje geeft, kan zij ondertussen bijslapen en later is dit handig als zij een keer de deur uit gaat. Handig als je weet wat de juiste temperatuur is en dat soort dingen.

vader verschoont baby | zijn rol in de kraamtijd