NL

Ouder zijn

Je hebt nu een kind. Een klein mensje die de komende jaren afhankelijk van je is en die je moet gaan opvoeden. We benadrukken het maar even voor de zekerheid: doe het samen met je partner. Je wilt misschien af en toe een schouderklopje als je het goed doet. Denk eraan: ook voor je vrouw is alles nieuw. Allebei schouderklopjes dus!

Jullie rol als ouders bestaat uit zorgtaken, opvoedtaken en ondertussen ben je ook nog partners. Praat af en toe met elkaar over hoe het gaat, zodat je met elkaar op één lijn blijft zitten. Ook huishoudelijke taken (her)verdelen kan trouwens goed zijn nu jullie kind er eenmaal is.

De ontwikkeling van je kind gaat keihard, vooral het eerste jaar. Jij groeit mee: je leert vanzelf wat opvoeden inhoudt. Jullie moeten meer en meer opvoeden naarmate de wereld van je baby groter wordt en je kind zelf kan zitten, zelf gaat eten, kruipen, lopen, praten...

Laten we er niet omheen draaien: het wordt soms zwaar en het ouderschap kan op zijn tijd confronterend zijn. Zoek dan samen naar wat werkt voor jullie en je kind, en wat past binnen de dagelijkse dynamiek van jullie gezin. En bedenk je op die momenten ook dat het meestal gewoon geweldig is om een kind te hebben. Een kind dat op je lijkt én zichzelf is (en dat je af en toe een spiegel voorhoudt).

Zet ’m op!

ouders met baby | ouderschap