NL

Informatie met betrekking tot het coronavirus

Helaas neemt het aantal coronabesmettingen in Nederland toe. Wij begrijpen dat je als zwangere veel vragen hebt. Op deze pagina proberen wij een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Wij blijven kraamzorg verlenen!

ZiNkraamzorg blijft kraamzorg verlenen en assisteert bij bevallingen. Wij zetten echter geen kraamverzorgenden in die symptomen van het coronavirus hebben. Het kan zijn dat hierdoor in sommige regio’s piekbeleid gevoerd moet worden. In dat geval worden de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdeeld over alle kraamgezinnen.

Richtlijnen
ZiNkraamzorg volgt de richtlijnen van het RIVM en de GGD op. Daarnaast nemen wij als kraamzorgorganisatie de maatschappelijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben daarom zelf ook maatregelen genomen. Zo verkleinen we de kans op besmetting en zorgen ervoor dat alle belangrijke processen kunnen doorgaan.

Dit zijn de volgende maatregelen:

  • Wanneer je belt met een van onze medewerkers van de Planning voor de start van kraamzorg of assistentie bij je bevalling dan zullen zij vragen naar eventuele klachten/symptomen binnen het gezin. Op die manier kunnen wij extra maatregelen nemen wanneer nodig.
  • Onze kraamverzorgenden schudden geen handen en nemen, voor zover mogelijk, zoveel mogelijk afstand (1,5 meter).
  • Onze kraamverzorgenden nemen extra hygiënemaatregelen, zoals het dragen van handschoenen, het extra schoonmaken van deurgrepen en lichtschakelaars en het dragen van schoenen voor binnen gebruik.
  • Intakes vinden niet meer bij jou thuis plaats. Deze worden omgezet naar een telefonische intake. Ook eventuele lactatiekundige hulp zal telefonisch plaatsvinden.
  • Onze kantoormedewerkers werken thuis waar dat kan.

Inzet medewerkers
Mocht een kraamverzorgende van ons contact hebben gehad met iemand met (verdenking van) het corona-virus of zelf symptomen hebben van het Coronavirus dan wordt zij niet ingezet in de zorg.

Kraamvisite
Als kersverse ouders wil je familie en vrienden tijdens de kraamtijd graag kennis laten maken met je baby. Nu het coronavirus zich verspreidt, is het beter om daarmee te wachten. Om verspreiding te voorkomen, luidt het advies om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekent dus dat wij je adviseren om geen kraamvisite te laten komen, hoe moeilijk dit dan ook is.

Komt er kraamvisite als onze kraamverzorgende bij jou aan het werk is? Dan zal de kraamverzorgende niet aan het werk gaan.

Tips om besmetting te voorkomen

  • Was regelmatig je handen tenminste 20 seconden of gebruik hygiënische handgel
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes als je je neus snuit
  • Houd afstand als mensen hoesten of niezen
  • Geef geen hand ter begroeting of bij afscheid

Meer weten?
Voor meer informatie kan je ook kijken op www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Voor het actuele nieuws over het corona-virus kijk je hier: https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus. Ook kun je bellen met het speciale telefoonnummer 0800 – 1351. Maak je je zorgen of heb je klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Op de website van Pharos staat ook informatie over het Coronavirus voor anderstaligen: https://www.pharos.nl/coronavirus/.