NL

Bevallen

Bevallen kun je niet oefenen. Maar je kunt je wel voorbereiden (bijvoorbeeld met een zwangerschapscursus) en zorgen dat je weet hoe bevallen in grote lijnen gaat. Even heel kort door de bocht: eerst krijg je ontsluiting, dan wordt je baby geboren en dan wordt de placenta geboren. Of wil je het wat genuanceerder weten?

Je krijgt ontsluiting

Lage rugpijn of iets wat lijkt op menstruatiekrampen, daar begint het vaak mee. Na een tijdje merk je dat de weeën begonnen zijn: ze komen regelmatig, nemen in kracht toe en ebben dan weer weg. Tussen de weeën door voel je meestal niks meer. Deze weeën heten ontsluitingsweeën en zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich opent. De ontsluitingsweeën zullen elkaar steeds sneller en krachtiger opvolgen, tot de ontsluiting volkomen is, oftewel de magische 10 cm heeft bereikt.

De ontsluitingsfase duurt het langst, van een paar uur tot soms wel een dag. Er wordt veel van je gevraagd. Je kunt emotioneel of boos worden of een beetje in paniek raken. Als je naar zwangerschapsgym of -yoga gaat, leer je ontspannings- en ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen. En het is fijn als je partner of iemand anders in de buurt is die je kan ondersteunen.

Je baby wordt geboren

De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. De verloskundige geeft aan wanneer je kan persen. Soms heb je persweeën die je op aanwijzing van je verloskundige moet wegzuchten om inscheuren te voorkomen. Misschien geeft je verloskundige tijdens een perswee een knip, zodat je baby geboren kan worden. Dat klinkt van tevoren niet erg aangenaam, geven we toe, maar de waarheid is dat je er waarschijnlijk niet veel van voelt. Het kan soms nodig zijn dat een vrouw naar het ziekenhuis wordt gebracht, waar de gynaecoloog de begeleiding van de verloskundige overneemt.

Meestal duurt het niet langer dan een uur voordat je kindje wordt geboren vanaf het moment dat je persweeën hebt. Als je baby er is, maakt je verloskundige het mondje van je baby schoon en krijg je je baby op je buik. In de meeste gevallen mag de partner de navelstreng doorknippen. En dan… mag je je baby vasthouden, knuffelen en bekijken!

Je verloskundige controleert of je kindje het goed doet buiten de baarmoeder (de Apgar-Score). Ga je borstvoeding geven, dan helpt je kraamverzorgende je om je baby snel na de geboorte aan te leggen. De reflexen van je baby om te drinken zijn in het eerste uur namelijk het sterkst. De baby prent als het ware dit leermoment in en daar heb je dan profijt van in de rest van de kraamweek.

De placenta wordt geboren

Dan wordt ook de placenta geboren, ook wel nageboorte genoemd. Dit gebeurt binnen twee uur na geboorte van je baby. Je voelt dan nog wat lichte weeën. En tijdens zo'n wee zal de verloskundige voorzichtig op je buik drukken. Als de placenta in z'n geheel is geboren controleert de verloskundige of je moet worden gehecht. In dat geval wordt je eerst verdoofd. Hechten valt vrijwel alle moeders ontzettend mee, het is maar dat je dat weet. Na de geboorte van de placenta is het tijd voor felicitaties!

bevalling