NL

Als je een kind krijgt

Terwijl de aanstaande moeder tijdens haar zwangerschap langzaam in haar rol groeit, heb jij als partner misschien het gevoel dat het pas echt begint als jullie baby geboren is. Maar ook jouw rol tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamweek verdient alle aandacht.

Laten we even iets voorop stellen, om misverstanden te voorkomen. We richten ons natuurlijk op alle ouders: vader/moeder, moeder/moeder, vader/vader en getrouwde, samenwonend en alleenstaande ouders. Om de teksten goed leesbaar te houden spreken we over vader en moeder en waar het kan over partner.

Hartje luisteren en de echo

Tijdens de zwangerschap en bevalling sta je als partner voor je gevoel toch een beetje aan de zijlijn. Je ziet de buik groeien en kan de baby in de laatste weken voelen schoppen, maar écht voelen kan alleen je partner. Weet dat je altijd zeer welkom bent bij de zwangerschapscontroles.

De verloskundige kan je uitleggen hoe de baby in de baarmoeder ligt en je kunt het hartje horen. Bij de eerste echo en de 20-weken echo kun je je baby bovendien zien! Dat kan voor jou het moment zijn waarop je beseft: ik word vader! Door (af en toe) mee te gaan naar de verloskundige krijg je meer begrip over de zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Bovendien kun jij dan ook je vragen stellen. Want zeker als je voor het eerst een kind krijgt, is alles nieuw.

Zet het nummer van de verloskundige sowieso in je telefoon. Het kan geen kwaad het bij de hand te hebben.

vader en baby