NL

7 dingen die je niet wist voor je zwanger was

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Deze dingen wist je misschien nog niet voor je zwangerschap! Herken jij ze ook?

1. Mensen gaan ongevraagd je buik aanraken

Echt, mensen gaan over je buik wrijven. Naarmate je buik groter wordt, zul je het vaker meemaken. In de lift van de parkeergarage, in de kantine op je werk, op straat..

2. Anderen weten álles over jouw zwangerschap

Tenminste, dat denken ze. Opmerking als deze zul je vast wel eens voorbij horen komen: "Weet je zeker dat het er geen 2 zijn?". Of: "Weet je zeker dat je 5 maanden bent? Want aan je buik te zien kan het elk moment komen."

3. Dit is echt andere vermoeidheid

Er is bijna geen zwangere die hier aan ontkomt: vermoeidheid . En dit is écht anders dan dat je vermoeid bent van een dagje hard werken of een avondje stappen. Deze vermoeidheid tijdens je zwangerschap ontstaat doordat er heel veel energie gaat naar de groei van de baby in je buik. En we kunnen je alvast verklappen: vermoeidheid blijft een dingetje, ook als je baby er is.

zwangerschapsweetjes

4. Je bent (te) vaak misselijk

Tijdens je zwangerschap, en dan vooral in de eerste maanden, ben je vaak misselijk in de ochtend. Maar het kan je ook midden op de dag overvallen op de meest onpraktische momenten. Deze misselijkheid als je zwanger bent is te verklaren door het HCG-hormoon. Je kunt dit vervelende gevoel verhelpen door een cracker of beschuitje te eten voordat je opstaat of door extra vitamine B6 te slikken. Er is een groep zwangeren waarbij dat beschuitje helaas niet helpt: als je last hebt van HG (Hyperemesis Gravidarum) ben je continue zo misselijk en hou je niets binnen. Daardoor kun je zelfs uitdrogen en in het ziekenhuis belanden.

5. 'Lekker slapen' is er niet meer bij

Tijdens je zwangerschap slaap je niet meer zoals je gewend was. Is het niet dat je buik in de weg ligt, dan moet je wel weer uit bed voor een toilletbezoekje. 'Lekker geslapen' krijgt dus een heel nieuwe betekenis.
Klik hier om te lezen wat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren.

6. Sterker smaak- en reukvermogen

De koffie die je normaal in de ochtend zo lekker vond, geeft je nu een 'hier-draait-mijn-maag-van-om' reactie. Zo kunnen eventuele huisdieren ook een heel ander reukeffect op je hebben.

7. Je mag niet alles meer eten

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Denk aan rauwe kaas (camembert, brie, roquefort) en rauwe vleeswaren/vis en schelpdieren. Dan heb je straks wel weer iets om naar uit te kijken…bijvoorbeeld zo’n lekkere biefstuk!

Bekijk op de website van het Voedingscentrum wat je precies wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap.