NL

6 dingen die alle partners moeten weten als hun vrouw zwanger is

Bestaat zwangerschapsdementie echt? Eet ze middenin de nacht een pan gehaktballen? Vooropgesteld dat elke vrouw en elke zwangerschap anders zijn, ga je als partner onvermijdelijk dingen meemaken die in je leven tot dat moment niet bestonden. Op een aantal van die dingen kun je je gelukkig voorbereiden.

1. Zwangerschapsdementie bestaat echt

Het is geen hip woord of een term die vrouwen gebruiken om ergens onderuit te komen. Zwangerschapsdementie bestaat echt en is via onderzoek aangetoond. Niet elke zwangere vrouw heeft er last van, maar zo wel, dan moet je hier en daar wat ondervangen en door de vingers zien. Want dan vergeet ze van alles; van ‘wat sta ik hier in de keuken ook weer te doen’ tot aan de voordeur open laten staan terwijl het superkoud is. Dus help haar herinneren dat ze een kop thee ging zetten en sluit die deur maar even.

2. De seks verandert (tijdelijk)

Oei, een gevoelig punt voor velen. Maar we draaien er niet omheen. In het begin van de zwangerschap kan je vrouw vaak moe zijn en last hebben van misselijkheid of andere kwalen. Daardoor komen jullie er de eerste maanden waarschijnlijk minder aan toe. Later in de zwangerschap zijn veel mannen bang het kind te raken tijdens de seks. Die angst is onterecht. Je baby wordt namelijk beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en de vliezen! Nog iets om het maar gewoon even over te hebben: door haar dikke buik kan je vrouw het ‘down-under’ niet goed meer zien, dus misschien vraagt ze je hulp om het bij te werken. Tip als je vrouw minder zin heeft in seks. Smeer haar buik lekker in met olie en masseer haar voeten. Dat is ook intimiteit. En soms heeft het wellicht de functie van voorspel.

3. Een avondje uit wordt anders

Lekker uit eten en daarna samen nog even de kroeg in, dat kan nu echt een brug te ver zijn voor je zwangere vrouw. Houd er dus rekening mee dat ze geniet van jullie etentje, maar daarna graag naar huis wil. Wil je het een avondje laat maken in de kroeg, spreek dan af en toe lekker af met je vrienden.

4. Je moet een boel praktische zaken regelen

Er liggen veel praktische zaken op jouw schouders! Sommige doe je samen met je vrouw, andere moet jij gewoonweg zelf regelen. Wat dacht je van de meubeltjes in de babykamer in elkaar zetten, muurtje schilderen of uitzoeken hoe je je kind moet erkennen? De zwangerschap vraagt een actieve bijdrage van jou; je hoeft niet lijdzaam te wachten tot de baby er is.

5. Let op hoe jij je zwangere vrouw benoemt

Misschien is jouw vrouw anders, maar de meeste vrouwen zijn gevoelig voor alles wat met hun gewicht te maken heeft. Zwangerschapshormonen helpen daar niet bij. Zeg bijvoorbeeld niet dat ze dik is, hoe liefkozend je dat dan ook bedoelt. Dat ze een mooie dikke buik heeft, klinkt beter. Kies je woorden zorgvuldig.

6. Ze heeft ‘food cravings’

Je vrouw kan je versteld doen staan wat haar eetlust betreft. Dat kan alle kanten op. Van totaal geen eetlust tot vreemde ‘food cravings’, zoals middenin de nacht uit de pan gehaktballen in de koelkast snoepen of alleen nog maar boterhammen met pindakaas willen. En ja, áls zij om twaalf uur ‘s avonds een frikandel speciaal wil, dan ben jij natuurlijk zo lief om die voor haar te halen.